Sözlük

Karşınızdaki kişiye/potansiyel bir yatırımcıya girişiminizi anlatmak için kısa ve etkili olacak şekilde yapmanız gereken konuşma. Asansör konuşmasının 30 saniye ile 1 dakika arasında sürmesi; açık, sizi ve girişiminizi tanıtan ve girişimin faydasını ortaya koyan kısa bir konuşma olması gerekmektedir.

İş dünyasında başarı kriterlerini farklı bir şekilde tanımlayarak finansal ve finansal olmayan değerlerini sürdürülebilir bir şekilde yöneten ve tüm paydaşları için yarattığı değeri ortaya koyan şirketler için geliştirilmiş bir hareket ve sertifikasyon sistemi.

Birine iyilik ve yardım amacıyla karşılıksız verilen şeydir (para, mal, organ, kan vb.). Şirketler tarafından bilim, sağlık, eğitim gibi alanlarda yapılan bağışlara "kurumsal bağış" denir.

İstenilen bir değişimin belirli şartlarda nasıl ve neden gerçekleşeceğinin anlaşılmasını ve anlatılmasını sağlayan araç. Öncelikle uzun dönemli amaçlar ve ulaşılması istenen sonuçlar belirlenir. Sonra bu sonuçlara ulaşmak için atılması gereken adımlar ve faaliyetler belirlenir. Mantıksal çerçeve yaklaşımından farklı olarak daha geniş çerçeveden koşulları görmeye ve farklı boyutları değerlendirmeye yardımcı olur.

Kazanç paylaşma dışında, ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi toplulukları.

Üretim ve tüketim yerine yeniden kullanım ve geri dönüşümü esas alan ekonomi modelidir. Amaç, atıkları kaynaklara dönüştürmektir.

Sosyal ve çevresel faydayı, finansal geri dönüşle birlikte amaçlayan yatırımdır.

Finansal bir kâr elde etmenin yanı sıra sosyal ve çevresel sorunların çözümüne de katkı sunulmasını amaçlayan yatırım türü. Bu yatırım türünde yatırım ile oluşan etkinin ölçülmesi ve raporlanması ile şeffaflık ve hesap verilebilirliğin sağlanması esastır.

Ürün/hizmet satışından, kamu ödemelerinden, bağışlardan ve yatırımlardan elde edilen gelirlerdir.

Tek bir kişi tarafından işletilen ticari faaliyetlerdir. Sahibi tüm borçlardan şahsen sorumludur.

Yeni bir iş kurma veya projeye başlama eylemidir.

Yeni değerler yaratmak için fırsatları görme ve risk alarak iş kurma sürecidir.

Yeni iş fikri üreten, risk alan ve ekonomik değer üreten kişidir.

Girişimciler, örgütler ve kurumlar arasındaki etkileşim ağıdır.

Kâr elde etmenin ötesinde, sosyal faydanın sağlanması için geliştirilmiş olan özellikli bir finans türü. Girişimcilik filantropisi kuruluşu ya da sosyal yatırımcı, sosyal girişimleri ve sosyal odaklı girişimleri desteklemek için hibe, borç, hisse gibi farklı finansal araçların birini ya da birkaçını seçerek kullanır. Girişimin dayanıklılığının ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için beceri gelişimi, süreç ve yapı iyileştirmeye yönelik kurumsal destekler de verilir. Sosyal etkinin optimize edilmesi için ölçüm yapılır.

Kendi isteğiyle hiçbir maddi karşılık beklemeden iş yapan kişidir.

Bireylerin, toplumsal fayda sağlamak amacıyla gönüllü olarak katıldıkları faaliyetlerdir.

Geri ödemesiz olarak bir amaca yönelik verilen maddi destektir.

Girişimcilere destek sağlayan, kısa süreli programlardır.

Birkaç haftalık ya da aylık sürelerde belirli bir alan ya da konuda (Örn. uluslararasılaşma, yatırıma hazır hale gelme, ölçeklenme) girişimlere normal ritimleri ile kat edecekleri yolu daha hızlı kat etmeleri için destek veren programlar. Bu programlar çerçevesinde alan kullanımı, mentorluk, ağ oluşturma, yatırımcı görüşmeleri gibi hizmetler sunulur.

Mal veya hizmet üretmek amacıyla planlı şekilde faaliyet gösteren yapıdır.

Sosyal girişim ve sosyal odaklı işletmelere yapılan yatırımların geri dönüşünün ölçülmesi için kullanılan bir sosyal etki ölçüm yöntemidir. Yatırım geri dönüşleri, sosyal, çevresel ve ekonomik sonuçlar olarak ölçülür ve ilgili parasal değerlerle ilişkilendirilir. Örneğin SROI’nin 3:1 şeklinde olması 1 TL’lik bir yatırımın 3 TL’lik bir sosyal değer ürettiğini gösterir.

Gelirlerden yapılan harcamaların düşülmesiyle elde edilen artı değerdir.

Bireylere ve işletmelere yönelik finans kuruluşları ya da devlet kurumları tarafından verilen, belirli bir süre içerisinde ve genellikle önceden belirlenmiş bir faiz oranında geri ödenmesi istenen fonlar.

İnternet üzerinden küçük katkılarla projelere finansman sağlama modelidir.

Ortak ihtiyaçları karşılamak için kurulan, karşılıklı yardım ve dayanışma esasına dayalı kuruluşlardır.

Yeni girişimlerin ilk aşamalarında destek sağlayan, rehberlik hizmeti sunan merkezlerdir.

Yeni girişimlere sermaye sağlayarak, mentorluk ve iş bağlantıları sunan kişilerdir.

‘Kendin Yap’ hareketi ile yaygınlaşan maker atölyeleri bireylerin üretim yeteneklerini keşfetmeleri ve geliştirmelerini destekleyen, iletişim ağlarının ve birlikte çalışma kültürünün ön planda olduğu üretim odaklı ortak çalışma alanlarıdır. Topluluklar ortak çalışma alanında deneyler yaparlar, fikir alış-verişinde bulunur ve birlikte çalışabilecekleri ekip arkadaşları bulurlar.

Paylaşımlı ofis ve etkinlik alanıdır, bireylerin birlikte çalışmasını teşvik eder.

Bir varlığın borçları çıkarıldıktan sonra geriye kalan değeridir.

Belirli bir amaç doğrultusunda sınırlı kaynaklarla yapılan, süreli faaliyetlerdir.

Büyüme potansiyeli olan girişimlere yapılan, karşılığında hisse talep edilen yatırımlardır.

Müdahaleler sonucu toplumsal değişimler ve yaratılan sosyal sonuçlardır.

Devletin, bir özel sektör finansman aracısıyla sosyal hizmet alımı için kontrat yapması ve organizasyonun performans hedeflerine ulaşıp ulaşamamasına göre ödeme yapmasını sağlayan finansal araç.

Sosyal, kültürel veya çevresel projelere aktarılan finansal kaynaktır.

Toplumsal fayda sağlamak amacıyla kurulan ve kazancını sosyal hedeflere yönlendiren girişimlerdir.

Toplumsal sorunlara kalıcı çözümler geliştiren kişidir.

Toplumsal sorunlara yönelik yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmektir.

Toplum yararına, etik ve gönüllü çalışmalar yapma sorumluluğudur.

Toplumsal sorunlara çözüm üretmek amacıyla yapılan faaliyetlerdir.

Devletin dışında, ortak bir amaç doğrultusunda bir araya gelmiş bağımsız topluluklardır.

Kâr amacı gütmeyen, toplumsal amaçlara hizmet eden ve gönüllülük esasına dayalı kuruluşlardır.

Kar amacıyla mal ve hizmet üreten tüzel kişilerdir.

Tasarım Odaklı Düşünme, belirli alan ya da sektörlerle sınırlı olmayan, karmaşık sorunları anlamak ve çözmek üzerine kurulu, yenilikçi çözümleri üretirken insanı odağına alarak merakı, empatiyi ve yaratıcılığı faydalı bir şekilde kullandıran metodolojidir.

Belirli bir amaç için kurulmuş, sürekli faaliyet gösteren tüzel kişiliktir.

İlk aşamadaki ve büyüme potansiyeli taşıyan, ticarileştirilebilir fikirlerdir.

Yeni ya da geliştirilmiş ürün, süreç veya yöntemlerin ortaya çıkmasıdır.

Yenilikleri benimseyip hayata geçirebilen kişilerdir.

Yeni fikirlerin geliştirilmesi ve uygulanması sürecidir.

Sosyal girişim ve sosyal odaklı işletmelere yapılan yatırımların geri dönüşünün ölçülmesi için kullanılan bir sosyal etki ölçüm yöntemidir. Yatırım geri dönüşleri, sosyal, çevresel ve ekonomik sonuçlar olarak ölçülür ve ilgili parasal değerlerle ilişkilendirilir. Örneğin SROI’nin 3:1 şeklinde olması 1 TL’lik bir yatırımın 3 TL’lik bir sosyal değer ürettiğini gösterir.